Kök hücre tedavisi nedir?

Kök hücre tedavisi nedir?
Yayınlama: 12.01.2023
98

Kök hücre tedavisi hakkında bilgi veren Uzman Dr. Hakan Oğuzhan, bu yöntemle birçok sağlık sorununun önüne geçtiklerini belirtti.

İskenderun Palmiye Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Oğuzhan, kök hücrenin vücutta bulunan tüm hücrelere dönüşme potansiyeli olan ana hücre olduğunu söyledi.

Tedavinin kıkırdak hasarının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla kullanıldığını dile getiren Oğuzhan, “Tedavinin başarısını arttıran ana etken, doğru hasta seçimi ve hücrelerin uygun teknikle elde edilmesidir. Bununla birlikte hastaların kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması ve fizik tedavi uygulamaları ve yasam tarzı değişiklikleri kök hücre tedavisinin uzun dönem etkisini artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kök hücre tedavisi nasıl uygulanır?

Kök hücrenin kemik iliği veya yağ dokusundan alınığını dile getiren Dr. Oğuzhan, hazırlanan kök hücrelerin enjeksiyonla diz içinde hasarlı ve hücre iyileşmesi beklenen yere uygulandığını aktardı.

Kök hücrenin 20-30 dakika arasında hazırlanıp hastaya uygulandığının ifade eden Oğuzhan, “Kök hücrelerin diz içine yayılmadan sadece hasarlı bölgede etki etmesi için, kollajen veya hyaluronic asit bazlı taşıyıcılarla hedefe yönelik etki göstermesi sağlanır. Kişinin kendi hücreleri olduğu için tedavi amacında dokunun kendini iyileştirip yenilemesi amaçlanır. Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi altında yapılır. Leğen kemiği veya göbekten alınan yağ dokusu içerisindeki kök hücreler, steril koşullarda filtreleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulur.” şeklinde konuştu.

Kök hücre tedavisi hangi hastalarda uygulanır? 

Oğuzhan, tedavinin diz, kalça, omuz, el ve ayak bileği eklem kireçlenmelerinde, kalça, omuz, diz, ayak bileğindeki vasküler nekrozlarda, menisküs yırtıklarında, kaynamayan kırıklarda, kas ve tendon yırtıklarında kök hücre tedavisinin uygulanabildiğini kaydetti.